Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Mik az online ismerkedés veszélyei?

Van, akinek online ismerkedni éppen olyan nehéz, mint ha élőben menne oda egy lányhoz/fiúhoz. De olyan is van, akinek neten könnyebben megy a dolog, és olyan is akad, akinek meg élőben egyszerűbb.

Egy közösségi oldalon egy közös ismerős révén megszólítani egy másik embert könnyebb lehet, mint egy szórakozóhelyen odamenni hozzá. A netes ismerkedésnek előnye az is, hogy ha esetleg kiderül: egészen másképp gondolkodtok fontos dolgokról, akkor az elköszönés kevésbé fájdalmas vagy kínos, mint mondjuk élőben lenne egy sikertelennek megélt randi után.
Az internetnek nagy előnye az is, hogy ugyanannyi idő alatt sokkal több emberrel megismerkedhetünk, mint amennyire egy személyes találkozás lehetőséget ad. Emellett pedig nem akadály a térbeli távolság: az ország különböző pontjain élő emberek tudnak összekapcsolódni egy-egy fórumbeszélgetésben.
Az interneten kialakuló ismeretségek gyakran a való életben is találkozáshoz vezetnek – a legtöbb ember úgy van vele, hogy személyesen is szeret kapcsolatban lenni másokkal, és a netes kapcsolattartás ezt egészíti ki.
Persze vannak dolgok, amikre érdemes figyelni, ha netes ismerkedésre adjuk a fejünket. Ha érdekel a téma, olvass tovább!

III. Mire figyeljünk?
Amikor valakit megismerünk, akkor először csak egy pici szeletet látunk belőle és ahogy egyre mélyül az ismeretség közöttünk, úgy tudunk meg egyre többet is róla. Így van ez az internetes ismerkedésnél is, csak még messzebbről indulunk: nem tudjuk, milyen a hangja, milyen a külseje, milyen a mozgása, viselkedése. Csak az alapján alakul ki róla egy benyomásunk, hogy például hogyan jelenik meg egy közösségi oldalon, hogyan beszélget velünk chaten, vagy milyen leveleket ír. Lehet, hogy ez a benyomás nagyon távol van a valóságtól. Ezt mindig érdemes észben tartani, ha valakivel megismerkedünk.
Általában érdemes követni az internetes ismerkedésnél azokat az egyszerű szabályokat, amik a mindennapi élet más területein is jól jöhetnek: legyél őszinte, de ne ossz meg magadról mindent, csak amit szeretnél, bánj úgy a többiekkel, ahogyan neked is jólesne.
Sokszor lehet hallani, hogy az interneten az emberek bátrabbak, gátlásaik feloldódnak, olyasmit is megtesznek, amit élőben nem tennének. Ha olyasmit tapasztalsz, ami neked rossz, mert például valaki bántó, sértő hangnemben írogat neked chaten vagy e-mailben, akkor ezt nem kell eltűrnöd! Ezekről a problémákról olvashatsz a cyberbullying témánál.

Mi van, ha élőben nem tetszem annak, akit megismertem a neten?
Amikor megismerkedünk valakivel – akár élőben, akár a neten -, az egy kicsit mindig zsákbamacska. Ha valaki külsőre álmaink hercege, még kiderülhet róla, hogy egyetlen közös témánk sincs, és fordítva: a legjobb beszélgetőtársról kiderülhet a személyes találkozáskor, hogy egyáltalán nem jövünk be egymásnak.
Igen, előfordulhat, hogy ez történik veletek is. Ez különösen akkor nehéz, ha neked ő nagyon is tetszik, de az érzés nem kölcsönös. Lehet, hogy érdemes időt adni magatoknak: talán egy következő találkozáskor másképpen látjátok egymást. De az is lehet, hogy nem így alakul. Természetes, ha ettől szomorú leszel, vagy azon kezdesz gondolkodni, hogy miben kellene változnod, de az is lehet, hogy megharagszol a másikra, és dühös leszel rá.
Sokat tud ilyen helyzetben segíteni, ha beszélsz arról, hogyan érzed magad. Nekünk bármikor elmondhatod: gyere chatelni (link ide: kek-vonal.hu/chat), vagy írj nekünk EMILt (link ide: kek-vonal.hu/emil)!

Van értelme a távkapcsolatnak?
Távkapcsolatról akkor szokás beszélni, amikor egy pár két tagja térben messze él egymástól, és akár hosszú idő is eltelik két találkozásuk között. Vannak, akik eleve úgy ismerkednek meg, hogy messze élnek egymástól, és olyan is van, amikor a kapcsolat ideje alatt történik valami (például egy külföldi ösztöndíj vagy munkalehetőség), ami miatt egymástól távolra kell költözniük. Ilyenkor gyakran telefonon vagy interneten keresztül tartják a kapcsolatot.
Általában a legtöbb ember úgy van vele, hogy egy kapcsolathoz kell, hogy megfoghasd a másik kezét, megsimogasd a haját, és egymás közelében lehessetek. Egy távkapcsolatnál ez az, amiből sokkal kevesebb van.
Sokfélék vagyunk: akad, akinek ez így elképzelhetetlen, de olyanok is vannak, akik jól bírják ezt, és persze mindez időben is változhat. Ha szeretitek egymást, akkor biztosan van értelme a távkapcsolatnak – de lehet, hogy néha nagyon is nehéz kibírni. Jó, ha megosztjátok egymással ezeket az érzéseket, hiszen biztosan a párodnak is hiányzol. De ha szeretnél, a Kék Vonallal is beszélgethetsz az érzéseidről. Chatelj (link ide. kek-vonal.hu/chat) velünk, vagy írj EMILt! (link ide: kek-vonal.hu/emil)

Lehetséges, hogy beleszeretek valakibe, akit még sosem láttam?
Azt mondják, a szerelem vak... ezek szerint nem is kell hozzá látnunk a másikat. De a viccet félretéve nehéz kérdés, hogy beleszerethetünk-e valakibe, akit sosem láttunk. Vannak, akik szerint elképzelhetetlen megszeretni valakit anélkül, hogy a külsejét is látnánk. De mások szerint a belső értékek számítanak, és abba szeretünk bele, amilyennek ezek alapján látjuk a másikat. De azért a legtöbb ember szerint mindkettő számít, kinek milyen mértékben. A szerelem elég bonyolult dolog – miért ne fordulhatna elő, hogy beleszeretsz valakibe, akit még nem láttál sohasem? Te mit gondolsz erről? Neked mi a fontos a másikban, milyen tulajdonságokat szeretsz másokban? Ha van kedved hozzá, meséld el levélben vagy chaten a Kék Vonalnak!

Van egy srác. Csak chaten írogatunk, ha élőben találkozunk, nem is köszön!!! ???
Megszólítani valakit, még ha nem is vagyunk idegenek egymás számára, néha nem könnyű. Hát még, ha fontos nekünk az illető, és szeretnénk jó benyomást tenni rá! Ha chaten írunk rá valakire, akkor nem kell tartanunk tőle, hogy elpirulunk, elcsuklik a hangunk, vagy hirtelen nem jut eszünkbe semmi mondanivaló. A visszautasítás is kevésbé fáj: ha épp nem ér rá, hogy beszélgessen velünk, akkor nem válaszol, és kész – míg ugyanez élőben esetleg kellemetlenebb lehet. Talán a srác is úgy van vele, hogy könnyebb így, és még nem tudta összeszedni a bátorságát ahhoz, hogy élőben is megszólítson, vagy akár csak rád nézzen. Ha te is így vagy ezzel, akkor lehet, hogy érdemes beszélnetek róla. Mit gondolsz arról, hogy felveted ezt a témát, mikor legközelebb chateltek? Például így: „Jó volt ma látni a suliban. Nem mertem rádköszönni...bocs..." Lehet, hogy így elindul egy beszélgetés, ami után bátrabban mertek majd élőben is közeledni egymáshoz.
Ha van kedved beszélgetni a témáról, gyere chatelni (link ide: kek-vonal.hu/chat), vagy írj nekünk EMILt! (lnk ide: kek-vonal.hu/emil)

Nem egészen olyan vagyok, mint amit neki írtam. Most mi lesz?
Mindenkivel előfordulhat, hogy beleesik abba a csapdába, hogy önmagát egy kicsit (vagy sokkal) jobb színben tünteti fel egy másik ember előtt, aki fontos neki, mint amilyen valójában. Például lehet, hogy a lány, akivel megismerkedtem, azt hiszi, hogy 180 cm magas vagyok, vízilabdázom, és villamosmérnöknek tanulok, miközben én csak 14 éves vagyok, időnként focizom a haverokkal a suliudvaron, és jövőre autószerelőnek fogok tanulni. Hát, lehet, hogy így valóban nagy meglepetés érheti a lányt az első találkozáskor. Ebben a helyzetben esetleg érdemes kipróbálni az őszinte vallomást, és elmondani a lánynak, hogy bizony eddig kicsit mást mondtunk magunkról, mint a valóság. Lehet, hogy ez rosszul esik neki, vagy esetleg feldühíti, de az is előfordulhat, hogy ő is elmondja, hogy valójában nem is hosszú a haja, és igazából nem 50 kg, hanem 56... Te mit gondolsz erről? Ha van kedved a témáról beszélgetni, hívd a Kék Vonalat, vagy gyere chatelni itt (link ide: kek-vonal.hu/chat).

V. Ahova még fordulhatsz
Ha kérdésed van a biztonságos internet használattal kapcsolatban, akkor keresd az Európai Unió által támogatott Safer Internet Program hazai tagjait: A Kék Vonal Internet Helpline szolgáltatása elérhető a 116 111-es telefonszámon, illetve a Kék Vonal EMIL-en és CHAT-en keresztül.
Tudatosságnövelő- központ: A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos internethasználat fontosságára. Szakembereik ingyenes előadásokat t tartanak diákok, tanárok, szülők számára a biztonságos internet- és mobilhasználatról.
Biztonságos Internet Hotline: A www.biztonsagosinternet.hu weboldal lehetőséget nyújt az interneten fellelhető jogsértő, káros és veszélyes tartalmak, zaklatás bejelentésére. A szolgáltatást a Puskás Tivadar Közalapítvány működteti.
www.saferinternet.hu

iszkiri