Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Közösségi oldalak

Mire jók a közösségi oldalak? Miért szeretjük őket?

A közösségi oldalakon infókat oszthatsz meg, üzeneteket válthatsz, chatelhetsz, de ami a legfontosabb, hogy megmutathatod magad! Te kezedben az irányítás, amikor a saját profilodat megalkotod. Új emberrel ismerkedhetsz, ismerőseiddel tarthatod a kapcsolatot, értesülhetsz az újdonságokból. Sok infó a közösségi oldalakon keresztül jut el hozzánk- nem csak a barátainkról, hanem a világ eseményeiről is. Színesíti és megkönnyíti életünket, hiszen pl. pillanatok alatt szervezhetünk szülinapi bulit, népszerűsíthetünk egy fontos célt, követhetjük a kedvenc sztárunk életét, csak hogy párat említsünk a számtalan előnyből. Azonban ha nem vigyázunk, akár a rabjává is válhatunk ezeknek az oldalaknak, sőt visszaélések áldozataivá vagy zaklatás célpontjaivá válhatunk...

Biztonságos a profilod?
Amikor regisztrálsz, figyelj oda, hogy az adatvédelmi beállításokra jusson időd! Feleslegesnek tűnhet, de jobb előre gondolkodni, mint akkor keresgélni, amikor baj van. Alapszabály, hogy csak annyi infót ossz meg magadról a profilodon és később is az üzenő faladon, amennyit a való életben is vállalsz. Ne add meg a személyes adataidat- úgy, mint a lakcímedet, telefonszámodat stb. Szeretnél sokkal személyesebb lenni? Akkor figyelj arra, hogy ne legyen nyilvános a profilod, azaz szabd meg, hogy kik láthassák a dolgaidat! Nem akarsz ismeretlenektől bejelöléseket vagy üzeneteket kapni? Állítsd be, hogy ne tudjanak rákeresni a profilodra, illetve, hogy üzenetet csak a bejelölt ismerőseid írhassanak neked!

4. Milyen fotókat töltsek fel?
A profil készítés egyik fontos eleme, hogy milyen fényképeket teszel fel magadról. Mindenki imponálni akar a többieknek, és minél több ember tetszését elnyerni, mégis érdemes csak olyan képeket feltölteni, amik bármikor- bármilyen körülmények és emberek előtt vállalhatóak számodra. Nem akarod, hogy a szüleid elé kerüljön a szombat esti buliban készült kép? Ne is töltsd fel! Figyelj rá, hogy a fényképeidet mások le tudják –e tölteni az oldalról, és ha nem akarod, hogy bárki használhassa a képeidet, akkor ezt a lehetőséget korlátozd. Ne tölts fel másokról a beleegyezésük nélkül képeket, és ne is jelöld be őket a közös képeiteken, ha ezt nem beszéltétek meg. Ez a felsorolás természetesen nem teljes, nézz utána a közösségi oldal biztonsági beállításainak, ahol újabb tippeket, ötleteket is kaphatsz.

Mit kell tudni a jelszavakról?
Ha a jelszóról van szó, persze fontos, hogy könnyen megjegyezhető legyen, mégis arra is érdemes figyelned, hogy ne lehessen könnyen feltörni: minél hosszabb és minél többféle karaktert tartalmaz, ez annál nehezebb. Ne add meg soha senkinek a jelszavadat! Megkérted múltkor a barátnődet, hogy csekkolja neked az üzenetedet, amikor le volt merülve a géped, és ehhez megadtad neki a jelszót? Akkor változtasd meg! Bármennyire is megbízol benne, a jelszó legyen csak a TIED!

Milyen baj lehet abból, ha ezekre nem figyelek?
Esetleges bajok abból lehetnek, ha idegenek is hozzáférhetnek olyan adatokhoz rólad, amiket felhasználhatnak ellened. Pl. elmentik a fotóidat, amit akár más oldalakra tölthetnek fel, vagy beraknak egy hirdetéshez stb. Ehhez még csak nyilvános profil sem kell, ha olyanokat is visszajelölsz ismerősként, akiket igazából nem is ismersz, csak mondjuk egyszer láttál egy bulin. Persze tök jól mutat, hogy egyre nő az ismerőseid száma, de tényleg azt akarod, hogy minden bejegyzésedet lássa egy szinte vadidegen? Előfordulhat, hogy feltörik a profilodat, mások hozzáférnek, és akár kizárhatnak téged róla, vagy akár a te nevedben használhatják a profilt, és ezzel okozhatnak neked kellemetlenségeket.

Mi az a hamis profil?
Sok hamis profillal is találkozhatsz a közösségi oldalakon: nem mindenki az, aminek beállítja magát, még akkor sem, ha nagyon igazinak tűnik a profilja. Lehet, hogy nem is egy tizenévessel ismerkedsz, hanem valójában egy negyvenessel, és is lehet, hogy nem jó szándékkal keresi veled a kapcsolatot. De az is előfordulhat, hogy a te nevedben készít valaki hamis profilt. Lehet, hogy ez csak egy jó poén, de más esetekben akár az is lehet a célja, hogy nevetségessé tegyenek téged mások vagy hogy megalázzanak, megfenyegessenek, elválasszanak a barátaidtól, vagy a szerelmedtől. Amit tudnod kell, hogy a zaklatást, a visszaélést, a hamis profilokat is általában lehet az adott oldalon! Ne törődj bele, ha ilyet tapasztalsz!! Keresd meg, hogy hol lehet tiltani másokat, hogy ne tudjanak veled többször üzenetet váltani, vagy más módon kapcsolatba kerülni!

Mi a helyzet a facebookkal?
A facebookon az adatvédelmi beállítások menüpont alatt sokféle védelmi intézkedésre van lehetőséged:
o beállíthatod, hogy a neved alapján bárki rád kereshessen-e vagy csak ismerősök?
o mindenkitől fogadsz-e üzeneteket vagy csak ismerősöktől?
o bárki bejelölhet-e ismerősnek vagy pl. csak az ismerőseid ismerősei?
o ki írhat a profilodra?
o ki jelölhet be téged fényképeken?
o ki láthatja, amit mások írnak a profilodra?
o készíthetsz tiltólistát: megadhatod azokat a felhasználókat, akiket blokkolni szeretnél.
Ha a facebookon tapasztaltál valamilyen kellemetlenséget, pl. kéretlen üzeneteket, hamis profilt, sértő kommentet vagy egyebet, akkor jelentsd is az oldalon!
Sajnos a vicces videók, játék felkérések,és alkalmazások nem mindig megbízhatóak, van hogy vírusokat rejtenek, vagy rejtett reklámok. Ne dőlj be mindennek! Ne ossz meg gyanúsnak tűnő (vagy pl. idegenektől érkező) posztokat!
A facebook biztonsági beállításai elég gyakran változnak, kövesd te is a változásokat, ne maradj le ebben sem!

5. Hová forduljak, ha valamilyen problémát tapasztalok?
Keresd meg az oldalon a „jelentem" funkciót, hogy fellépj a visszaélések ellen.
Ha kérdésed van a biztonságos internet használattal kapcsolatban, akkor keresd az Európai Unió által támogatott Safer Internet Program hazai tagjait: A Kék Vonal Internet Helpline szolgáltatása elérhető a 116 111-es telefonszámon, illetve a Kék Vonal EMIL-en és CHAT-en keresztül.
Tudatosságnövelő- központ: A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos internethasználat fontosságára. Szakembereik ingyenes előadásokat t tartanak diákok, tanárok, szülők számára a biztonságos internet- és mobilhasználatról.
Biztonságos Internet Hotline: A www.biztonsagosinternet.hu weboldal lehetőséget nyújt az interneten fellelhető jogsértő, káros és veszélyes tartalmak, zaklatás bejelentésére. A szolgáltatást a Puskás Tivadar Közalapítvány működteti.
www.saferinternet.hu

iszkiri