Konferencia beszámoló

December 5-én rendeztük meg Serdülők az interneten című konferenciánkat, mely zérórendezvénye volt a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány elmúlt évben, a Flamand Kormány magyarországi Képviseletének támogatásával megvalósuló projektjének, melynek keretében a Serdülők Internetes Közösségeiről és Kapcsolatairól hoztunk létre egy módszertani anyagot.

Az 5 db óravázlatból, kézikönyvből, kisfilmekből és poszterekből álló anyagot - mely a következő linken elérhető: https://tinyurl.hu/3uk2/- mutattuk be a résztvevő pedagógusoknak, családgondozóknak, iskolai szociális munkásoknak és más gyerekekkel dolgozó szakembereknek.

A projekt során nagyban támaszkodtunk a Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testületének (KVITT) tapasztalataira, így az esemény során is fontos szerepet kapott a gyerekrészvétel. Egy kerekasztal beszélgetés keretében osztották meg Ifjúsági tanácsadóink a tapasztalataikat, melyeket az óravázlatok véleményezése során szereztek, és a nonformális tanulással kapcsolatos élményeiket. A gyerekek megosztották véleményüket azzal kapcsolatban, hogy szerintük mitől lesz jó egy prevenciós foglalkozás, és a trénereknek milyen tulajdonságokkal kell bírni egy foglalkozás sikeréhez. Fontos számukra a hitelesség, a megbízhatóság, az, hogy a felnőttek valóban kíváncsiak legyenek a mondanivalójukra, a tapasztalataikra.

A rendezvényen szerettünk volna a résztvevők számára több olyan programot, civil kezdeményezést is bemutatni, amellyel tehetnek a gyerekek online és offline biztonságáért, ezért több meghívott előadónk is volt.

Nel Broothaerts a Child Focus képviseltében, mely szervezettel a projektünk során is szorosan együttműködtünk, beszélt a belga train the trainer módszertan tapasztalatiról. Nel hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy az iskolában állandó téma legyen az online jelenlét. Ne csak a rendhagyó órák idején, hanem szünetben, osztályfőnöki órán is beszélgessünk a gyerekekkel arról, éppen mi a trend, mit használnak a neten, mivel játszanak, hol és hogyan ismerkednek. Nel előadásának anyaga itt található: diasor

Dr Lippai Vera a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány képviseletében ismertette Gyermekvédelmi Irányelv programjukat, mely segíthet az intézményeknek abban, hogy hatékony, az intézmény sajátosságaira reagáló gyermekvédelmi protokollt dolgozhassanak ki. Az intézmények több úton is csatlakozhatnak a programhoz, erről Vera előadásában tájékozódhattok: diasor

Baranyai Blanka a Kék Vonal Módszertani anyagát mutatta be. A különböző óravázlatok témáit és a foglalkozások során használt különböző eszközöket ismertette a hallgatósággal. A tapasztalatai szerint a prevenciós órák megtartásához szükséges előkészületek, a trénerek attitűdje és témához való hozzáállása sokban befolyásolják a foglalkozások sikerét. Bővebben: diasor

Majó Márk – Mit gondolnak a gyerekek a bullyingról című előadásában saját gyakorlati tapasztalatait osztotta meg. Márk rendszeresen tart az internetbiztonság különböző aspektusairól előadásokat középiskolásoknak, így sok a gyakorlatban előforduló dilemmát tudott megosztani a hallgatósággal: beszélt arról, hogyan válasszunk magunknak módszertani anyagot, a hecc –szórakozás és a bántalmazás közötti különbségekről, a betyárbecsület kontra felelősségvállalás kérdéseiről. Bővebben: diasor

Bezzeg Krisztián az NMHH Bűvösvölgy Médiaértés-Központ képviseletében mutatta be, hogy mi történik egy osztállyal miután átlépi a Bűvösvölgy kapuját. Játékos, interaktív feldatokon keresztül ismertetik meg a gyerekeket a filmgyártás, a rádiózás , a hírközlés folytélyaival, de a netes kockázatokról szóló foglalkozásokon minden ellátogató diáknak kötelező a részvétel. A Bűvösvölgyről bővebben és a jelentkezés menetéről az alábbi diasorban bővebben olvashattok: diasor

Vállalati partnerünk, a KPMG szakemberei a Cyberday programot mutatták be a hallgatóságnak, melynek keretében a Kék Vonal Iskolalátogató trénereivel működnek együtt. A KPMG munkatársai az IT területen szerzett szakmai tudásuknak köszönhetően sok olyan adatvédelemmel kapcsolatos tudást tudnak átadni a gyerekeknek, mely a Kék Vonal cyberbullying ellenes programjával kiegészítve hasznos csomagot jelent a diákok számára. Bővebben: diasor

Reméljük, hogy a résztvevők hasznosnak vélték a konferenciát, azoknak, akik nem tudtak eljönni, a feltöltött diasorokat ajánljuk figyelmébe.

 

 

 

A lelki egészség világnapja

 

Október 10-e a lelki egészség világnapja

 

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 26 éve működtet alacsony küszöbű szolgáltatásokat, a lelki és mentális problémák prevenciójáért. Szervezetünk célja, hogy a gyerekek és fiatalok lelki egészségvédelme nagyobb figyelmet kapjon. A figyelemfelkeltés jó eszköze a világnapokról való megemlékezés. A Lelki Egészség Világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én, a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére.

Bővebben...

Kommunikációs önkéntest keresünk!

kom_asszisztens_önkéntesség.png

 

25 éves tapasztalattal rendelkező gyermekvédelmi

területen tevékenykedő civil szervezet keresi új önkéntes

kommunikációs asszisztensét

 

Az Alapítvány kommunikációs feladataihoz, adománygyűjtő tevékenységeihez, szemléletformáló/érzékenyítő munkájához keresünk segítséget.

Kis szakmai stábbal, de legalább 50 önkéntessel dolgozunk azon nap, mint nap, hogy a gyerekeknek legyen hova (az ingyenesen hívható Lelkisegély-vonalunkra, online szolgáltatásainkra) fordulniuk, ha bajban vannak, ha figyelemre, segítségre van szükségünk.

Bővebben...

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai eseményének beszámolója

 

Kortársak közötti online szexuális zaklatás -
értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá!

 

eloadas

Április 3-án rendeztük meg szakmai eseményünket a kortársak közötti online szexuális zaklatás témájában. Tapasztalataink szerint a tanárok, gyerekekkel dolgozó szakemberek gyakran találkoznak a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem ismerik a jelenséget, nem tudják hogyan reagáljanak rá, hogyan előzzék meg. A Kék Vonal ezért 2017 tavaszán indult projektjének keretében az angol Childnet International szervezettel, valamint a dán Save the Children-nel és a Central-Lancashire egyetemmel együttműködésben célul tűzte ki, hogy felkészítse a pedagógusokat és a szélesebb közösséget arra, hogy hatékonyan megakadályozza a fiatalok közötti online szexuális zaklatást, illetve megfelelően reagáljon arra.

Bővebben...

ÚJ ANYAGAINK PEDAGÓGUSOKNAK

Kortársak közötti online szexuális zaklatás - értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá!

Tanárként, gyerekekkel dolgozó szakemberként gyakran találkozhatunk a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem ismerik a jelenséget, nem tudják hogyan reagáljanak rá, hogyan előzzék meg. A Kék Vonal ezért egy nemzetközi projekt keretében különböző oktatási segédanyagokat dolgozott ki gyerekekkel dolgozó szakemberek számára a témakörben. Az oktatási segédanyagok első része már elérhető.

Iskolai útmutató

Tanári kézikönyv

Óravázlatok

Problémás online szexuális viselkedést mutató fiatalok támogatása

Útmutató a frontális bevezető előadáshoz

Frontális bevezető előadás

Kortársak által vezetett workshop

 

online tana ped lead img

Online tananyag pedagógusoknak

Éves szakmai jelentés

Izgalmas év van az Alapítvány háta mögött, és szerettük volna megosztani, hogy mi minden történt velünk a múlt évben. Éves szakmai  elentésünkben olvashattok a segélyvonalakon folyó munkánkról és betekintést nyerhettek a 2018-as futó projektjeinkbe, az iskolai prevenciós programunkba, és a szakemberek részére kínált eseményeinkbe, workshopjainkba.

Éves-jelentés-2018-1

 

További információk az internetbiztonságról:

 www.saferinternet.hu

 

Ahová még fordulhatsz:

KÉK VONAL

A 116 111 hívószámon az egész országból nonstop elérhető ingyenes, anonim telefonszolgálat

www.kek-vonal.hu

YELON

A Yelon egy szexedukációs weboldal és telefonos alkalmazás, ami válaszokat kínál a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire. A chat segítségével a fiatalok névtelenül feltehetik kérdéseiket, és személyre szabott válaszokat kapnak a Yelon képzett szakembereitől.

www.yelon.hu

 

BIZTONSAGOSINTERNET

 

A Biztonságosinternet Hotline egy online bejelentő felület ahol az  internet használók minden, az interneten talált sértő, káros, illegális tartalmat (beleérte a pedofil, tiltott pornográf tartalmakat), bejelenthetnek - akár névtelenül is.

www.biztonsagosinternet.hu

25 éves a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány - 1993 óta hallgatjuk meg a gyerekeket

Ünnepi konferenciát rendez a Kék Vonal. A 116 111 és 116 000 hívószámokon működő szolgáltatásokon évi több tízezer gyerek életében nyer bepillantást a szervezet, miközben szolgálja a gyerekek biztonságát, jogaik érvényesülését. Ebből szeretnének egy szeletet adni a konferencia és annak kísérő kiadványa által minden érdeklődőnek.

A kiadvány ide kattintva letölthető.

25 eves

Bővebben...

Visszatekintés a 2017-es évre

eves-szakmai-jelentes-2017-1

Mozgalmas év van az Alapítvány háta mögött, és szerettük volna megosztani, hogy mi minden történt velünk a múlt évben. Éves szakmai jelentésünkben nem csak a segélyvonalakon folyó munkánkról olvashatnak az érdeklődők, hanem többek között betekintést nyerhetnek az évben futó projektjeinkbe, az iskolai prevenciós programunkba, és a 2017-es évben a szakemberek részére kínált eseményeinkbe, workshopjainkba.

SZAKMAI JELENTÉS

Aki ver, az nem haver!

A Cartoon Network harmadszor is elindítja az Aki ver, az nem haver bántalmazás elleni kampányát

 

  • Az Aki ver, az nem haver kampány három animációs kisfilmmel indul, amelyeket Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya, az Oscar-díjas Mindenki film főszereplői szinkronizáltak.
  • Mint a korábbi években, a Cartoon Network most is az UNICEF Magyarországgal és a Kék Vonallal együttműködve segít a bántalmazásban érintett gyerekeknek és szüleiknek.
  • Idén az év végéig tartó, kiterjesztett kampány indul, amelyhez hazai hírességek és nagy szervezetek csatlakoztak

  

CARTOON

 

 

 

Bővebben...

Elindult a yelon.hu!

Folyamatosan bővülő tartalmakkal és és november 23-ától elérhető chat felülettel elindult a YELON!
 
Szexualitással, testeddel, éneddel kapcsolatos kérdéseid vannak? Itt választ kaphatsz: https://yelon.hu/ 
 
Szülőként szeretnéd tudni, hogy hogyan beszélj a gyerekeddel a szexualitásról? Itt kaphatsz segítséget: https://yelon.hu/szuloknek
 
 

Indul az új Kék Vonal Chat!

 

Gyere, kattints a kezdő oldal regisztráció fülére és regisztráld magad, majd chatelj velünk az új Kék Vonal Chaten!

Ha korábban chateltél velünk, akkor is szükséges a regisztrációd a kezdőlapon, ezért ha eddig ezt nem tetted meg, regisztrálj és folytasd velünk a beszélgetést az új chatfelületen!

2014.08.11.

besz kezd

iszkiri