Hogyan beszélgess a gyerekekkel az öngyilkosságról?

A gyerekeket meg kell hallgatni és segíteni kell őket abban, hogy a kérdéseikre számukra érthető válaszokat kapjanak! Gyerekeket párbeszédbe vonni, kérdéseikre válaszolni és érdeklődve hallgatni az ő véleményüket, megéléseiket, lehetőség minden szülő és minden felnőtt számára!

Sorozatunkban azokat a témákat mutatjuk be, amik tapasztalataink szerint leginkább érdeklik a gyerekeket.

Hogyan beszélgess a gyerekkel az öngyilkosságról?

Tényleg van olyan, hogy valaki megöli saját magát?

Igen, sajnos van ilyen. Vannak emberek, akik úgy érzik, nem tudnak úgy tovább élni, ahogy élnek, nem tudnák tovább elviselni egy nehéz helyzetet, egy fájdalmas betegséget, egy nagyon nagy szomorúságot. Elvesztenek valakit vagy valamit és úgy érzik, így nem tudnak tovább élni, vagy nagyon régóta bánatosnak, rossz kedvűnek, gyengének érzik magukat és ennek akarnak véget vetni.

És tényleg meg akarnak halni?

Az öngyilkosságot elkövetők, nem meghalni akarnak, de nem akarnak úgy tovább élni, ahogy élnek. Az öngyilkosság sosem igazi megoldás, de van, amikor az ember egyedül nem tud megoldani valamit, nem lát más kiutat.

Az öngyilkosság bűn?

Van, aki annak tartja, van, aki nem. Talán nem is az a fontos, hogy bűn-e, hanem sokkal inkább az, hogy ez egy olyan dolog, ami általában megelőzhető, ha az ember időben segítséget kap a családjától, barátaitól. Vannak helyzetek, amikor orvosi segítség is kell ahhoz, hogy egy öngyilkosság megelőzhető legyen.

Tehát az öngyilkosság egy betegség?

Az öngyilkosság nem betegség, de vannak olyan lelki betegségek, amik okozhatnak olyan nagyon rossz lelki állapotot, ami megnöveli az öngyilkosság veszélyét.

Vannak, akik csak úgy mondják, hogy öngyilkos leszek, de úgysem lesznek azok...

Ha valaki ilyet mond, az egy nagyon fontos és erős jelzés arról, hogy nem érzi jól magát, hogy valamit változtatni szeretne. Az ilyen mondatokat úgy kell meghallani, mint egy segélykiáltást.

Hogyan lehet ilyenkor segíteni?

Már az nagyon jó, ha észreveszed, ha valakivel valami nincs rendben, ha gyakran szomorú és aggasztó dolgokat mond. Fontos, hogy erről minél előbb tudjon egy felnőtt is. Ha valakinek önsértő, önpusztító gondolatai vannak, gyakran kell pszichológusi segítség ahhoz, hogy jobban legyen.

Te mit gondolsz minderről?
Neked mit mondtak a gyerekek, amikor erről beszélgettetek?

iszkiri