Hogyan beszélgess gyermekeddel a középiskolai felvételiről?

Minden évben eljön a központi felvételi napja. Sokan hónapok, esetleg évek óta erre készülnek. Mindenki izgul, hiszen itt dől el, kit hova vesznek fel, ki hol lesz középiskolás. A gyerekek többségének ez az első olyan vizsgahelyzete, aminek komoly tétje van. Beszélgessetek róla, készüljetek rá együtt! Ehhez szeretnénk a felvételiző gyerekek szüleinek néhány szemponttal segíteni.

Bővebben...

Nem meghalni akarnak!

Nem meghalni akarnak, segítségért kiáltanak!

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közleménye, 2018.09.10.

 A világon évente körülbelül egymillió ember hal meg öngyilkosság következtében, ez csak Magyarországon is naponta több halálesetet jelent. A fiatalok körében az öngyilkosság a második leggyakoribb halálozási ok világszerte. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány kiemelt célja az öngyilkosságok prevenciója. Az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapját minden év szeptember 10-én tartják az International Association for Suicide Prevention kezdeményezésére, a WHO közreműködésével.


    Az öngyilkossági krízis egy elviselhetetlen állapot megszüntetésének vágya: az érintett személy nem bír így tovább élni. A Kék Vonal 116 111-es hívószámon elérhető Lelkisegély-vonalának hívói megrendítően gyakran számolnak be arról, hogy úgy érzik, az öngyilkosság az egyetlen megoldás, hogy szabaduljanak fájdalomtól, szorongástól. Átlagosan minden napra jut egy ilyen segélykiáltás. Sok tizenéves így fejezi ki tehetetlenségét, erői végét. Van, hogy családon belüli erőszakról, testi-lelki elhanyagolásról, szexuális abúzusról, iskolában elszenvedett bántalmazásról számolnak be, máskor a téma maga a halál, a gyász, vagy az önagresszió, az üresség, a depresszió. A meghallgatáson, érzelmi támogatáson és az akut krízisintervención túl, hívóinknak konkrét segítséget is szervezünk: a sokszor hiányos, nehezen mozduló segítőhálóban kitartóan keressük, azokat a felelős szakembereket, akik tovább tudják segíteni a gyermeket, a fiatalt valódi megoldások felé. 

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

25 éve a gyerekekért - Konferencia beszámoló

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 25 éve vallott missziója szerint a gyerekeket meg kell hallgatni, és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese azért dolgozik, hogy a gyerekek valódi odafigyelést, elfogadást és a bajban segítséget kapjanak.

Ünnepi konferenciánkon ezért meghívott szakértőink segítségével, azokkal a veszélyhelyzetekkel és probléma típusokkal foglalkoztunk, melyek segélyvonalaink tapasztalatai alapján a legégetőbbek a gyerekek számára.

Az előadóink hozzájárulásával most pedig az előadásaik anyagai is megtekinthetők a csatolmányokban.

Bővebben...

Konferencia beszámoló

November 30-án, a gyermeki jogok világnapjának alkalmából szervezett konferenciát a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány. A gyerekek védelmében és érdekében létrehozott civil kezdeményezésekről/szervezetekről és gyerekrészvétellel megvalósuló projektekről hallhattak a konferenciánk résztvevői. A napot egy kerekasztal beszélgetéssel zártuk, melyen maguk a gyerekek osztották meg élményeiket, és a projektek keretében szerzett tapasztalataikat.  Reméljük, hogy sok új tapasztalattal, információval, és élménnyel gazdagodtak résztvevőink. 

 

A konferencia előadóiról és az előadások rövid tartalmáról az eseményre készült kiadványból tájékozódhatnak. Az előadóink hozzájárulásával pedig az előadásaik anyagai is megtekinthetők a csatolmányokban.

Bővebben...

Hogyan beszélgess gyerekekkel a gyászról és a halottak napjáról?

Az emlékezés napjai előtt összegyűjtöttök, amit tudni érdemes arról, hogyan beszélgess gyerekekkel a gyászról és a halottak napjáról.

 17 gyasz

Bővebben...

„Mindenki érintett, mégis sokan nem értik” – #metoo pszichológus szemmel

Minden áldozatnak ugyanarra van szüksége. Biztonságra. Szolidaritásra. Arra, hogy higgyenek neki. Ezzel szemben árad az áldozatokat meghazudtoló, hibáztató, viccelődve bagatellizáló kommentek özöne. Igyekszem érteni, miért nem értik. Talán, mert egy olyan világban nőttek fel, ahol nehezen érthető, hogy minden ember egyenlő, mindenkinek joga van a méltósághoz, a saját teste feletti önrendelkezéshez és a nemet mondáshoz. Ez egy fekete fehér világ. 

Reményiné Csekeő Borbála szakmai vezetőnk írása a Mindset Pszichológiai Szaklapban jelent meg.

http://mindset.co.hu/mindenki-erintett-megis-sokan-nem-ertik-metoo-pszichologus-szemmel-aldozat/

Mi ez a me too? Mit jelent? Régi titkokat? Bejegyzések alatti kommentek özönét? Mire jó ez? Indulatokat gerjeszt. A kampány, a téma, a szexuális zaklatás. Mert személyes ügy, mégis mindenki érintett.

Bővebben...

Nincs kis pofon, meg nagy pofon, csak pofon van, ami tilos és káros is

„Nincs kis pofon, meg nagy pofon, nincs nevelő célzatú, nincs biblikus vagy makarenkói, egyszerűen csak pofon van, ami tilos és káros is.” 

– Ezt mondja a törvény, emellett érvelnek gyermekvédelmi szakértők, jogászok, pszichológusok, de a tapasztalat azt mutatja, hogy még sok beszélgetésre, érvekre és alternatívákra van szükség ahhoz, hogy valóban változzon a társadalmi megítélés, és minden gyereknek járjon az erőszakmentes gyerekkor.

A Kék Vonal megkérdezte a témáról Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértőt, a Hintalovon Alapítvány elnökét, és Bognár Vivien pszichológust, a Heim Pál Gyermekkórház Gyermek és Serdülő Pszichiátriai Osztály munkatársát.

 

Bővebben...

Tájékoztató anyag pedagógusok számára

Pedagógusok és más fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára készítettünk segédletet a kék bálna nevű jelenség iskolai, tanórai feldolgozásához. Az elmúlt napok nagy médiavisszhangját kiváltó témája a gyerekek körében is érdeklődésre tett szert. A jelenség kapcsán számos fontos kérdés megbeszélésére nyílik lehetőség kötetlenebb keretek között. Ennek megtervezésében nyújt segítséget a letölthető dokumentum.

Letöltés

Bővebben...

Hogyan beszélgess gyerekekkel a tragikus balesetről?

A 116 111-es Lelkisegély-vonalon is megjelenik a téma: fiatalok és őket kísérő felnőttek tragikus, érthetetlen, szinte felfoghatatlan halála. Sokféle módon hat egy ilyen hír a gyerekekre. Egy ilyen helyzetben minden érzés, minden reakció érthető.

16 tragikus baleset

Bővebben...

Hogyan beszélgess gyerekekkel a homoszexualitásról?

Ma van az Előbújás Napja. Az angol coming out kifejezés azt takarja, amikor valaki barátai, családja és mások előtt felvállalja melegségét, "előbújik". E nap alkalmával összeállítottuk sorozatunk következő részét: Hogyan beszélgess gyerekekkel a homoszexualitásról?
 
15 homoszexualits
 

Bővebben...

Öt tény és öt valós veszély​ a "Kék Bálna" kapcsán

 

 

Mi az a "Kék Bálna"?

​ 

A kék bálna egy hatalmas tengeri emlős, feltételezhetően a valaha élt legnagyobb állat. Mostanában azonban más kontextusban hallunk róla. A kék bálnáról neveztek el egy jelenséget  - egy "játékot"?, mozgalmat?, szektát?, amelynek lényege a hírek szerint, hogy egy feladatsoron át, a manipuláció és a megfélemlítés eszközeivel fiatalokat arra vesznek rá, hogy önkezűleg vessenek véget életüknek.

Ijesztgetős álhír, városi legenda vagy valós veszély? 

Párhuzamosan jelennek meg a hazai és a nemzetközi sajtóban a hírek, a riportok és a híreket cáfoló cikkek. Van, akik hoaxról, álhírekről, akár politikai szándékú megtévesztésről beszélnek, máshol áldoztak viszont magyarázatot kereső hozzátartózói szólalnak meg, és ezen riportok nagy részletességgel írnak a tragédiához vezető folyamatról.

​ Átvett, átfogalmazott cikkek, szörnyű gyanúk, ijesztő sejtések keringenek a médiában, kevés megbízható forrásból megerősített tény közléssel, sok kérdőjellel. ​
 
 

 

Bővebben...

Gyász feldolgozás a veronai buszbaleset után

Mély együttérzésünket és részvétünket fejezzük ki a hétvégén történt baleset érintettjei felé, osztozunk gyászukban. Az olaszországi buszbaleset kapcsán holnap nemzeti gyásznap lesz. Pszichológusok készítettek egy rövid tematikát, ami segítséget adhat a pedagógusoknak, hogy hogyan beszélgessenek a diákokkal erről a nagyon nehéz témáról.

Innen letölthető a segédlet.

Bővebben...

Hogyan beszélgess gyerekekkel az iskolakezdésről?

Hamarosan kezdetét veszi a 2016/2017-es tanév. A vakáció után a gyermekek hétköznapjait újra az iskola és az iskolába járás tölti majd ki. Sok kérdés merülhet fel akkor is, ha új osztályban vagy iskolában, esetleg elsőben kezdi meg a tanévet a nebuló. Néhány szempontot adunk szülőknek: hogyan beszélgess gyerekekkel az iskolakezdésről?

14 iskola

Bővebben...

Hogyan beszélgess a gyerekekkel a Pokémon Go-ról?

A nyár folyamán hazánkban is megjelent a Pokémon Go elnevezésű telefonos játék. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és tippeket az alkalmazásról. Újabb 6 pontban pedig abban segítünk, hogyan beszélgess erről gyerekekkel.

13

Bővebben...

REMUMBER: az alkalmazás, amely megtanítja gyermekednek a telefonszámod.

A Kék Vonal és a Missing Children Europe közös munkájának eredményeképp született meg egy gyermek-barát alkalmazás, amely megtanítja a gyerekeknek szüleik telefonszámát, úgy, hogy az okostelefon képernyőzár kódját a szülő számára cseréli.

Budapest, 2016. július 06: ma már szinte minden gyereknek okostelefonja van. Ez a generáció már nem bajlódik a telefonszámok megtanulásával, hisz bárkit elérnek egy kattintással, így szüleik számát sem tudják fejből. De a szülők telefonszáma, ez a 11 számjegy gyakran óriási, sőt akár életmentő segítség is lehet egy gyermek számára, ha veszélybe kerül.

Ezért a Kék Vonal és a Missing Children Europe létrehozta a Remumber alkalmazást: http://remumber.com/hu 

Az applikáció egy egyszerű, naponta többször ismételt tevékenység során tanítja meg a gyerekeknek szüleik telefonszámát. Mivel a gyerekek hozzászoktak ahhoz, hogy memorizálják a képernyő kódjukat, ezért az alkalmazás ezt a kódot cseréli le a szülő telefonszámára, melyet aztán a gyerek minden alkalommal gyakorol, amikor a telefonját használja.

Különösen fontos ez a nyári szünet beköszöntével, hisz sok gyermek tűnhet el a turistákkal zsúfolt üdülőhelyeken, tenger partokon, ezért fontos, hogy a gyerekek segítség kéréskor ismerjék szüleik telefonszámát.  

A Remumber alkalmazás segítségével szeretnénk felhívni a szülők figyelmét a biztonságos nyári szünet megteremtésére, és elkerülni a pánik-szerű helyzeteket azáltal, hogy közvetlenül a gyerekeknek segítünk. A telefonszámok megjegyzésével a gyerekek biztonságát könnyebben garantálhatjuk, hisz azokban a helyzetekben is tudnak segítséget kérni a szüleiktől, amikor lemerült, vagy épp elveszett a telefonjuk.

Az alkalmazás telepítése jó lehetőséget kínálhat a szülők számára, hogy átbeszéljék a gyerekekkel a nyári szünetre vonatkozó szabályokat, amelyeket fontos betartaniuk biztonságuk garantálása érdekében.

Az alkalmazás letöltése:  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mediamonks.remumber

 

Még több információ az alkalmazásról és részletes útmutató a használatához: http://remumber.com/hu

 

Oszd meg az alkalmazást a közösségi oldalakon, használd a #Remumber hashtaget.

 

További információkért és sajtónyilatkozatokért kérjük, keressék szakmai vezetőnket:

Reményiné Csekeő Borbála

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

061 354 10 29

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

További információk a Missing Children Europe szervezetről:

Website: www.missingchildreneurope.eu

Facebook: http://www.facebook.com/missingchildreneurope

Hogyan beszélgess gyerekekkel a cyberbullyingról?

10+1 tipp arról, hogyan beszélgess gyerekekkel az internetes zaklatásról, azaz a cyberbullyingról.

12 kekvonal cyberbullying

Bővebben...

Hogyan beszélgess gyerekekkel a visszaélésekről?

Hogyan beszélgess gyerekekkel a szexuális visszaélésről, hogyan segíts nekik elkerülni a szexuális bántalmazást? Adunk néhány tippet, hogy könnyebb legyen!

Hogyan beszélgess gyerekekkel... 11. rész.

12 kekvonal visszaeles

Bővebben...

Eltűnt Gyerekek

Eltűnt gyerekek? Kik is ők valójában?

Évről évre több bejelentés érkezik a rendőrséghez eltűnt gyerekekről, 2015-ben több mint 19 ezer. Valóban egy kisvárosnyi gyerek tűnik el évente? Kik ők, miért mennek el, hová tűnnek, mi lesz velük?

Az eltűnt gyerekek többséges szökésben lévő gyerek. Az bejelentések magas száma természetesen nem egy kisvárosnyi eltűnt gyereket jelent.​ Nem ritka, hogy tucatszor is eltűnik (nem megy haza, nem megy vissza időben a gyermekotthonba) ugyanaz a gyerek egy évben, és akkor az annyiszor jelenik meg a rendszerben. Úton vannak onnan, ahol lenniük kéne, mert oda születtek, vagy, mert a gyámhatóság így rendelkezett.

A gyerek onnan indul útnak, ahol neki nem jó, nem biztonságos, ahol a közeg nem megtartó. Ez a családból szökések esetében leggyakrabban érzelmileg, fizikailag vagy szexuálisan bántalmazó, kihasználó családot, illetve többszintű elhanyagolást, a​ személyes figyelem és elfogadás hiányát jelenti, vagy az egész családi életet megmérgező halmozott problémákat: alkoholizmus, egyéb függőségek, teljes egzisztenciális bizonytalanság. 

A megelőzés szempontjából a legfontosabb a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítése. Ne fordulhasson elő, hogy gyerekeket éveken át bántalmaznak, elhanyagolnak a családjukban, mert ha későn kap a gyerek segítséget, akkor nincs az a nevelőszülő vagy lakásotthon, aki pótolni tudja az áldozatként töltött éveket! A családból szökések mögött sokszor olyan indulatkezelési, kommunikációs problémák, olyan érzelmi eltávolodás és szülői eszköztelenségek van, amiken lehet segíteni szülői tanácsadásokkal, családkonzultációval, családterápiával, de ehhez az kell, hogy a család kérjen, kapjon és elfogadjon el időben segítséget. Minden esetben, ahol a rossz bánásmód gyanúja felmerül, nagyon pontosan fel kell mérni, hogy milyen segítségre lenne szüksége a családnak ahhoz, hogy a gyerekek ott biztonságban éljenek, és időben meg tudja-e adni a rendszer ezt a segítséget?

Az eltűnt gyerekek nagy arányban gyermekotthonból szökésben lévő tizenévesek, akik közül sokan szinte folyamatosan úton vannak, újra és újra jelzik szökésükkel: a rendszerben van a hiba! A gyermekotthonok közege sem elég megtartó. Ami nem is csoda, hiszen sokkal nehezebb, a jelenlegi feltételek mellett szinte lehetetlen megtartó közeget biztosítani a bántalmazó, abuzáló családokból (gyakran túl későn) kiemelt gyerekeknek, akik életük első éveiben újra és újra csalódtak a felnőttekben, akik most ismét a bizalmukat kérik, hogy segíteni tudjanak nekik. 

Hogyan beszélgess gyerekekkel a szexualitásról?

Sorozatunk a jubileumi 10. részéhez érkezett. Újabb 10 tipp szülőknek és felnőtteknek, ezúttal a szexualitás témaköréből. Avagy hogyan beszélgess tabuk nélkül a szexualitásról.... gyerekekkel.

10 kekvonal szexualitas

Bővebben...

Hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról?

Sorozatunk 8. részében a videójátékok témáját jártuk körül. Manapság egyre több időt tölthetnek a gyerekek képernyő előtt. Kíváncsi vagy, hogy mit csinál ilyenkor? Aggódsz, hogy hová vezethet ez? Adunk néhány tippet arról, hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról.

8 kekvonal videojatek

Bővebben...

Hogyan beszélgess gyerekekkel a családon belüli erőszakról?

Sorozatunk 9. részében a családon belüli erőszak igen nehéz témájában fogalmaztuk meg tanácsainkat felnőttek számára. Újabb 10 pont arról, hogyan beszélgess gyerekekkel...

9 kekvonal csaldonbelulieroszak

Bővebben...

Hogyan beszélgess gyerekekkel az online ismerkedésről?

A közösségi oldalak és a sajtó tele volt, tele van a hírrel: 11 éves kislány eltűnt, majd megkerült. A háttértörténet szerint egy fiúval volt, akit a neten ismert meg... A jelenlegi információink szerint bűncselekmény, visszaélés nem történt, de az ijedtség érthető módon hatalmas lehetett.

A konkrét helyzet részleteit nem ismerjük, nem is lenne jó és etikus a szereplők megkérdezése nélkül találgatni, hogy mi és miért történt, de az tény, hogy a neten való ismerkedés a tizenévesek mindennapjainak a részévé vált, ezért fontos kérdés, hogyan beszélgessünk a gyerekekkel az online ismerkedésről? Tippek 7 pontban felnőtteknek.

 

 07 onlineismerkedes KK VONAL

Bővebben...

A gyermekprostitúció áldozatai jellemzően gyermekotthonból, nevelőszülőktől érkeznek. - Riport a hirado.hu oldalán

 A gyermekprostitúció áldozatai jellemzően gyermekotthonból, nevelőszülőktől érkeznek. A hirado.hu három szakértő megszólításával járta körül a fiataloket érintő problémát. 

A cikk a bővebb gombra kattintva olvasható.

Bővebben...

Minden napszakban több párhuzamos vonal lenne szükséges. - Interjú a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetőjével

"Nincsenek általános receptek. Mérlegelni kell, hogy kiket lenne szükséges bevonni a probléma kezelésébe (szülők, iskola, pszichológus, rendőrség, mediátor…), és egyáltalán mi az a segítség, amit a hívó elfogadni képes" – avatott be a telefonos lelkisegély-szolgálatok fáradságos működésébe, a segítő személyek elkötelezett munkájába Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

 

 A Tér/idő Blog készített interjút, amely a bővebb gombra kattintva olvasható.

Bővebben...

Hiányzik a komplex edukáció szexualitásról, erotikáról és párkapcsolatokról

Az internet hatalmas lehetőségeket rejt a tinédzserek számára, de megvannak a veszélyei is: az online zaklatás például nagyobb traumát okozhat, mintha az iskola folyosóján szégyenítenek meg valakit. A legfontosabb, hogy a felnőttek ne csak sóhajtozzanak, ha a gyerek folyamatosan a neten lóg, inkább üljenek le, és hallgassák meg, mi történik vele. Az internetbiztonság világnapján Reményiné Csekeő Borbálával, a KÉK-Vonal gyermekkrízis alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

Milyen veszélyek fenyegetik a fiatalokat az interneten?

A segélyvonalunkat felhívó kamaszok kérdéseiből is látszik, hogy a kapcsolatok kialakítása, az ismerkedés, illetve a személyes konfliktusok okozzák a legtöbb nehézséget és szívfájdalmat ebben a korosztályban. Nem meglepő, hogy ugyanez érdekli őket leginkább az online világban is. Az internet nem új problémákat hoz, hanem régi problémáknak ad új felületet,...

Tovább: http://www.origo.hu/kultura/20160209-internetbiztonsag-zaklatas-online-porno-fiatalok.html

 

Szexting

Szexting – mit is értünk ez alatt?

A szexting az, amikor szexuális jellegű fényképet küldesz magadról a mobilodon, vagy az interneten keresztül. Itt lehet szó erotikus, félig meztelen, vagy meztelen fényképekről és videókról, amiket a barátodnak / barátnődnek küldesz, vagy annak az illetőnek, akivel éppen ismerkedsz.

A szexting azért veszélyes, mert így képeid illetéktelen kezekbe kerülhetnek, illetve könnyen felkerülhetnek a világhálóra, közösségi oldalakra, vagy pornográf weboldalakra hirdetésként.

Bővebben...

Szexuális visszaélés jogi szabályozása

A nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények közé tartozik például a szexuális kényszerítés, a szexuális erőszak, a szexuális visszaélés.

Szexuális kényszerítés

A szexuális kényszerítés bűncselekményének két elkövetési formáját lehet megkülönböztetni: a szexuális cselekményre kényszerítés (amelyet az áldozat aktív közreműködése jellemez) és a szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítés. Szexuális cselekménynek minősül a közösülés és minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas vagy arra irányul.

A szexuális kényszerítés bűncselekménye súlyosabbnak minősül, ha 18. vagy 14. év alatti sérelmére követik el.

Szexuális erőszak

A szexuális erőszak bűncselekményét követi el az, aki a fentebb említett szexuális kényszerítés bűncselekményét erőszakkal, illetve az élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el.

Szexuális erőszaknak minősül az is, hogy ha az elkövető más védekezésre (nem képes fizikai ellenállást kifejteni) vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát (pszichikailag képtelen védekezni) szexuális cselekményre használja fel.

Szexuális erőszakot követ el az is, aki a 12. év alatti személlyel szexuális cselekményt végez vagy végeztet.

Szexuális visszaélés

Az a 18. életévét betöltött személy, aki 14 év alatti személlyel szexuális cselekményt végez vagy rábír arra, hogy mással szexuális cselekményt végezzen, a szexuális visszaélés bűncselekményét követi el. A bűncselekmény akkor is megvalósul, ha a rábírás eredménytelennek bizonyul.

A nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények közé tartozik például a szexuális kényszerítés, a szexuális erőszak, a szexuális visszaélés.

Szexuális kényszerítés

A szexuális kényszerítés bűncselekményének két elkövetési formáját lehet megkülönböztetni: a szexuális cselekményre kényszerítés (amelyet az áldozat aktív közreműködése jellemez) és a szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítés. Szexuális cselekménynek minősül a közösülés és minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas vagy arra irányul.

A szexuális kényszerítés bűncselekménye súlyosabbnak minősül, ha 18. vagy 14. év alatti sérelmére követik el.

Szexuális erőszak

A szexuális erőszak bűncselekményét követi el az, aki a fentebb említett szexuális kényszerítés bűncselekményét erőszakkal, illetve az élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el.

Szexuális erőszaknak minősül az is, hogy ha az elkövető más védekezésre (nem képes fizikai ellenállást kifejteni) vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát (pszichikailag képtelen védekezni) szexuális cselekményre használja fel.

Szexuális erőszakot követ el az is, aki a 12. év alatti személlyel szexuális cselekményt végez vagy végeztet. 

Szexuális visszaélés

Az a 18. életévét betöltött személy, aki 14 év alatti személlyel szexuális cselekményt végez vagy rábír arra, hogy mással szexuális cselekményt végezzen, a szexuális visszaélés bűncselekményét követi el. A bűncselekmény akkor is megvalósul, ha a rábírás eredménytelennek bizonyul.

 

Kereskedelmi célú gyermekrablás

A Büntető Törvény Könyv szabályai alapján kifejezetten gyermekrablásról nem beszélhetünk, csak az emberrablás bűncselekményének minősített eseteként.

Az követ el emberrablást, aki mást személyi szabadságától erőszakkal, illetve az élet vagy testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel foszt meg. Az is emberrablásnak minősül, ha az elkövető mást személyi szabadságától védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotba helyezésével vagy ilyen állapotát kihasználva foszt meg. Mindkét elkövetési magatartás feltétele, hogy az áldozat szabadon bocsátását az elkövető követelés teljesítésétől teszi függővé. A követelés nem más, mint valaminek a megtételére, meg nem tételére, illetve eltűrésére vonatkozó felszólítás.

Az emberrablás feljelentésének elmulasztása már önmagában is bűncselekményt valósít meg. Azaz büntetendő, ha valaki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy emberrablás elkövetése készül, és erről az érintett személyt vagy a hatóságot, mihelyt teheti, nem tájékoztatja (feltéve ha az emberrablást megkísérlik vagy elkövetik).

A gyermekrablás, sokszor párkapcsolatnak álcázva érkezik:

A szerelem záloga?

Meddig tart a párkapcsolat és hol kezdődik a visszaélés? Meddig mondhatsz nemet? Mit teszel meg a párod kedvéért? Mikor jön el az első együttlét ideje? És mi történik utána....

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ diákokkal, és tanárokkal az alábbi kisfilm segítségével.

Sponzoring

Ismerős a szó? Sokaknak egy ártatlan játék a nőiességgel, másoknak könnyű pénzszerzés, de vannak akik a prostitúció előszobájának tartják. Az biztos, hogy egyre több fiatalt éri el a kísértés egyre többek szembesülnek a kérdéssel: mit teszel meg egy menő cuccért?

Mit nevezünk szexuális zaklatásnak?

A szexuális zaklatás magában foglal minden nem kívánt szexuális közeledést, beleértve az érintést, sőt azt is, ha valaki szexuális természetű megjegyzéseket tesz. Bárkivel megtörténhet, hogy szexuális zaklatás áldozata lesz, fiúkkal és lányokkal egyaránt. Ne felejtsd el, hogy áldozat vagy, a szexuális zaklatás soha nem a te hibádból történik, és nem kell egyedül megbirkóznod ezzel a helyzettel, mindig kérhetsz segítséget.

Szexuális zaklatásnak minősül:

  • szexuális tartalommal rendelkező képek, videók terjesztése, illetve annak nézegetésére való kényszerítés
  • az olyan módon történő testi érintések, amibe nem egyeztél bele, illetve kényelmetlennek érzel
  • ízléstelen viccek, szexuális tartalmú megjegyzések tétele
  • szexualitással kapcsolatos pletykák terjesztése (szóban és online egyaránt)
  • valaki más identitását használva szexuális tartalmú videókat, képeket megosztani
  • csókolózásra, pettingre, szexuális együttlétre való kényszerítés

 

Ne felejtsd el, hogy a saját tested a tiéd, és mindig jogod van a számodra kellemetlen, zavaró, fájdalmas, nem kívánt érintéseket, simogatásokat, cselekvéseket visszautasítani. 

Ha saját magad tapasztalod a fentebb említettek bármelyikét, vagy tudsz róla, hogy valakit ilyen módon zaklatnak, beszélj egy megbízható felnőttel. Lelkisegély Vonalunkat éjjel-nappal hívhatod az egész ország területéről ingyenesen a 116-111-es telefonszámon.

 

 

Hogyan beszélgess a gyerekekkel az öngyilkosságról?

A gyerekeket meg kell hallgatni és segíteni kell őket abban, hogy a kérdéseikre számukra érthető válaszokat kapjanak! Gyerekeket párbeszédbe vonni, kérdéseikre válaszolni és érdeklődve hallgatni az ő véleményüket, megéléseiket, lehetőség minden szülő és minden felnőtt számára!

Sorozatunkban azokat a témákat mutatjuk be, amik tapasztalataink szerint leginkább érdeklik a gyerekeket.

Hogyan beszélgess a gyerekkel az öngyilkosságról?

Tényleg van olyan, hogy valaki megöli saját magát?

Igen, sajnos van ilyen. Vannak emberek, akik úgy érzik, nem tudnak úgy tovább élni, ahogy élnek, nem tudnák tovább elviselni egy nehéz helyzetet, egy fájdalmas betegséget, egy nagyon nagy szomorúságot. Elvesztenek valakit vagy valamit és úgy érzik, így nem tudnak tovább élni, vagy nagyon régóta bánatosnak, rossz kedvűnek, gyengének érzik magukat és ennek akarnak véget vetni.

És tényleg meg akarnak halni?

Az öngyilkosságot elkövetők, nem meghalni akarnak, de nem akarnak úgy tovább élni, ahogy élnek. Az öngyilkosság sosem igazi megoldás, de van, amikor az ember egyedül nem tud megoldani valamit, nem lát más kiutat.

Az öngyilkosság bűn?

Van, aki annak tartja, van, aki nem. Talán nem is az a fontos, hogy bűn-e, hanem sokkal inkább az, hogy ez egy olyan dolog, ami általában megelőzhető, ha az ember időben segítséget kap a családjától, barátaitól. Vannak helyzetek, amikor orvosi segítség is kell ahhoz, hogy egy öngyilkosság megelőzhető legyen.

Tehát az öngyilkosság egy betegség?

Az öngyilkosság nem betegség, de vannak olyan lelki betegségek, amik okozhatnak olyan nagyon rossz lelki állapotot, ami megnöveli az öngyilkosság veszélyét.

Vannak, akik csak úgy mondják, hogy öngyilkos leszek, de úgysem lesznek azok...

Ha valaki ilyet mond, az egy nagyon fontos és erős jelzés arról, hogy nem érzi jól magát, hogy valamit változtatni szeretne. Az ilyen mondatokat úgy kell meghallani, mint egy segélykiáltást.

Hogyan lehet ilyenkor segíteni?

Már az nagyon jó, ha észreveszed, ha valakivel valami nincs rendben, ha gyakran szomorú és aggasztó dolgokat mond. Fontos, hogy erről minél előbb tudjon egy felnőtt is. Ha valakinek önsértő, önpusztító gondolatai vannak, gyakran kell pszichológusi segítség ahhoz, hogy jobban legyen.

Te mit gondolsz minderről?
Neked mit mondtak a gyerekek, amikor erről beszélgettetek?

Hogyan beszélgess a gyerekkel a Kék Vonalról?

Mi az a Kék Vonal?

A Kék Vonal egy olyan ingyenesen hívható és anonim telefonvonal, ahol szinte bármiről lehet beszélgetni. Akár olyan kérdéseket és gondolatokat is meg lehet osztani, amit esetleg mással nem osztanál meg. Hívhatsz minket a 116 111-es számon, vagy chatelhetsz, levelezhetsz velünk honlapunkon: www.kek-vonal.hu

Megtudhatja valaki, amit ott elmondok?

Nem, a Kék Vonalból csak akkor kerül ki bármiféle információ, ha abba a te is beleegyezel, vagy ha olyan súlyos veszélyhelyzetben vagy, hogy mindenképpen egy felnőtt gyors és személyes segítségére van szükséged. Persze a Kék Vonal munkatársai egymással megbeszélik a hívásokat, hogy így jobban tudjanak segíteni.

Mégis miben tud segíteni a Kék Vonal?

Sokszor az is nagy segítséget jelent, hogy meghallgatnak. Ha valamilyen nagy problémával küzdesz, amihez jó volna személyesen is segítséged kapnod, a Kék Vonal ebben is tud neked segíteni. Viszont fontos, hogy csak akkor, ha te is így szeretnéd.

Akkor csak komoly bajban lévő gyerekek hívásaival foglalkoznak ott?

A Kék Vonalnál nincs kicsi vagy nagy probléma. Szinte bármilyen témáról lehet beszélgetni. Sőt, olyan felnőttek is telefonálhatnak, akik egy másik gyerek miatt aggódnak.

Kik fogadják a hívásokat?

A Kék Vonal munkatársai olyan felnőttek, akik fontosnak tartják, hogy a gyerekeket és fiatalokat meghallgassák. Vannak köztük idősebbek és fiatalabbak, férfiak és nők, de közös bennük, hogy elfogadók és megértők a hívókkal.

Te mit gondolsz minderről?
Neked mit mondtak a gyerekek, amikor erről beszélgettetek?

iszkiri